Luostarin kirjat Arkkipiispa Paavali pix OKNunna Kristoduli. ARKKIPIISPA PAAVALI HENGELLISEN LAPSENSA SILMIN

Julkaisija: Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari

Kustantaja: Minerva Kustannus Oy 2008

ISBN 978-952-492-176-3

Painopaikka: Karisto Kirjapaino Oy, Hämeenlinna 2008

Arkkipiispa Paavali oli oman aikansa hengellinen johtaja, joka teki ortodoksisesta uskosta luontevan osan suomalaista elämänkirjoa. Hänellä oli selkeä työnäky ikuisuutta kohti kulkevasta Jumalan kansasta, jonka matkasauvana on rukous ja ravintona pyhä ehtoollinen. Ne olivat hänen oman elämänsä perustana. ”Juuri ne antavat voiman kristilliseen elämään ja lähimmäisrakkauteen aikana, jolloin epäusko leviää”, hän sanoi. Arkkipiispa vaikutti paitsi opetuksillaan myös omalla esimerkillään ja hengellistyneellä olemuksellaan. Monille hänen kohtaamisensa vaikka vain ohimennen on jäänyt vaikuttavaksi kokemukseksi koko elämän ajaksi.

Nunna Kristoduli kertoo, miten hänen oman hengellinen tiensä liittyy arkkipiispa Paavaliin, joka tuki nuorta kuopiolaistyttöä tämän käydessä 1960-luvulla vaikeaa taistelua luostarikutsumuksensa puolesta. Luostariin menon jälkeenkin Paavali pysyi nunna Kristodulin ”isä Arkkipiispana”, joka vieraili myös Kreikassa Kristodulin luostarissa. Kirjassa on runsaasti otteita heidän kirjeenvaihdostaan ja kuvauksia heidän keskusteluistaan. Kristoduli oppi tuntemaan arkkipiispan myös potilaana huolehtiessaan hänestä muutaman viikon hänen ensimmäisen sydäninfarktinsa jälkeen vuonna 1973.

Teokseen sisältyy myös useiden aikalaisten kokemuksia arkkipiispa Paavalista. Siinä ei liioin kaihdeta kertomasta niistä koettelemuksista, joita arkkipiispa joutui kestämään työnäkyään toteuttaessaan.

Nunna Kristoduli s.1945-k.2020 (Anna-Leena Lampi) oli filosofian maisteri, kirjailija ja nunna, joka asui ja teki työtään Heinävedellä Lintulan luostarissa. Hänen aikaisempia julkaisujaan ovat mm. seuraavat kirjat: Rukouksen valaisema tie (2005), Sielun lääke (2007), Rukouksen virta (2008) sekä yhdessä Suvi-Anne Siimeksen kanssa kirjeenvaihtokirjan Taivas alkaa maasta (2006).
Loppuunmyyty

Luostarin kirjat Pyhittäjä Serafim Sarovilainen pix OKPYHITTÄJÄ SERAFIM SAROVILAINEN

Toimittanut ja suomentanut: Nunna Ksenia

Julkaisija: Lintulan Pyhän Kolminaisuuden Luostari

Kustantaja: Maahenki Oy

ISBN 978-952-5652-53-6

Painopaikka: Gummerus Kirjapaino 2008

Rakastetun venäläisen pyhän elämäkerta.

Pyhittäjä Serafim Sarovilainen on kirja rakkaudesta Jumalaan, rukouksesta, asketismista, taivaallisista ilmestyksistä, ilosta ja hengellisestä ohjauksesta. Kirja sisältää pyhittäjä Serafimin hengelliset opetukset. Lintulan luostarin nunna Ksenian toimittamassa ja suomentamassa kirjassa on myös uutta tietoa pyhittäjä Serafimin elämästä.
Loppuunmyyty

Luostarin kirjat Maahan kumartuneet sypressit pix OKNunna Kristoduli. MAAHAN KUMARTUNEET SYPRESSIT. Pyhät ihmiset ja ihmeet

Kirjapaja Oy, Helsinki 2006

ISBN 951-607-361-1

Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2006

Ihmeitä on aina tapahtunut kristinuskon historiassa. Uudessa testamentissa kerrotaan monista ihmeistä, mutta ihmeet eivät kuulu vain menneeseen. Vielä nykyäänkin ihmiset kokevat erilaisia, yllättäviä tapahtumia, joita voi sanoa ihmeiksi. Joku saa avun ongelmaan, joku toinen parantuu sairaudesta, tai jokin erityinen, usein luonnossa ilmenevä merkki kertoo Jumalan hengen vaikutuksesta. Ihmeitä tapahtuu erityisesti pyhien ihmisten läheisyydessä.

Tässä teoksessa nunna Kristoduli kertoo ortodoksisen perinteen valossa pyhyydestä, pyhistä ihmisistä ja heidän tekemistään ihmeistä. Suomalaista lukijaa lähelle tulevat varsinkin Karjalan valistajat, kuten Sergei ja Herman Valamolainen sekä Herman Alaskalainen. Heidän ja monien muiden pyhien elämä ja teot lohduttavat kaikkia kristittyjä ja todistavat, että Jumala toimii luomakunnassaan.

Nunna Kristoduli oli kirjailija ja kääntäjä, joka asui Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarissa. Hän julkaisi ja suomensi useita teoksia, mm. viisiosaisen opetuskokoelman Filokalian.
Loppuunmyyty

Autuas-Ksenia_kansi

PYHÄ AUTTAJA AUTUAS KSENIA

Toimittanut ja suomentanut nunna Ksenia

Ulkoasu ja taitto: P&M Image Oy / Mikko Kalavainen

Kannen kuva: Timo Tynkkynen

Kannen tekstaus: Alexander Wikström

ISBN 978-952-67089-6-6

Kirjapaino: Saarijarven Offset Oy, Saarijarvi 2014

Pyhä auttaja autuas Ksenia sisältää Ksenia Pietarilaisen elämäkerran ja vanhimmat tunnetut ihmeet, jotka on jo kertaalleen julkaistu suomeksi vuonna 2003. Vanha julkaisu on loppuunmyyty. Puolet uuden kirjan sisällöstä on uutta antia, mukana mm. pyhän Ksenian ihmeitä Venäjän vallankumouksesta nykypäivään sekä Ksenian kunnioituksen ja rukoushuoneen vaiheita Pietarissa Smolenskin hautausmaalla. Mukana on myös koskettavia kirjeitä, joita uskovat Venäjällä ovat kirjoittaneet autuaalle Ksenialle. Loppuun on koottu luku autuaan Ksenian kunnioituksesta Suomessa. Sitä varten kirjan tekijä on saanut kirjoituksia ja kommentteja suomalaisilta ortodokseilta.

Luostarin kirjat Pyh+ñ Johannes Kronstadtilainen pix OKPYHÄ JOHANNES KRONSTADTILAINEN. Elämä ja otteita päiväkirjasta

Toimittanut ja suomentanut nunna Ksenia

Kustantaja: Lintulan luostari

ISBN 952-91-1772-8

Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2000

Pyhä Johannes Kronstadtilainen (1829-1908) on harvinainen poikkeus Kirkon kanonisoimien pyhien joukossa. Hän oli tavallinen kaupunkiseurakunnan pappi Kronstadtista, mutta hän omistautui työlleen, jumalanpalvelusten toimittamiselle ja lähimmäistensä palvelemiselle niin täydellisesti, että herätti koko Venäjän huomion. Hänen hengellinen päiväkirjansa Elämäni Kristuksessa on levinnyt käännöksinä ympäri maailmaa ja sitä ovat lukeneet kaikki kristityt kirkkokunnasta riippumatta. ”Pyhä Johannes Kronstadtilainen; elämä ja otteita päiväkirjasta” kertoo tämän lähellä omaa aikaamme eläneen papin kilvoittelusta Jumalan tahdon täyttämiseksi.
Loppuunmyyty

Luostarin kirjat Pyhän vuoren vanhus Paisios pix OK-1Pappismunkki Kristodulos. PYHÄN VUOREN VANHUS PAISIOS

Suomentaja: nunna Kristoduli

ISBN 951-98464-0-9

Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2000

Käsillä oleva kirja kertoo Kreikan tämän vuosisadan ehdottomasti tunnetuimmasta ortodoksisesta ohjaajavanhuksesta ja todennäköisesti myös aikamme rakastetuimmasta kreikkalaisesta, munkki Paisios Eznepidiksestä (k. 1994). Kirjan tekijä on yksi vanhus Paisiosta lähimpänä eläneistä henkilöistä, pappismunkki Kristodulos Angeloglu, joka kirjassa kuvaa suuren opettajansa elämää ja opetusta.

Isä Paisioksen armolahjaan perustuva kyky nähdä ihmisten salatut ajatukset sekä halu ottaa kannettavakseen lähimmäistensä hätä ja ahdistus toivat hänet jo eläessään suurten kansankerrosten tietoisuuteen. Hänen erakkomajansa luokse hakeutui päivittäin satoihin nouseva pyhiinvaeltajien virta aina ulkomailta saapuneita myöten. Hän neuvoi henkilökohtaisesti, mutta myös laajan kirjeenvaihdon kautta ihmisiä heidän ongelmissaan omalla luontevalla ja pelkistyneellä tyylillään. Sen voima ja vaikutus kuulijoihin piili siinä, että se oli persoonallisesti läpielettyä ja siten koeteltua, todellisuuden olosuhteet kestävää ohjausta.

Kirja Pyhän vuoren vanhus Paisios rakentuu vanhan, vuosisataisen ortodoksisen erämaaisien opetuksen varaan. Kirjassa puhutaan oman aikamme kielellä ja sen olosuhteet huomioon ottaen mm. pahojen ajatusten vahingollisuudesta ja niistä vapautumisesta, sielun puhdistumisesta himoista, rukouksesta, nöyryydestä ja kärsivällisyydestä sekä maailmamme tulevaisuudesta. Kirjassa on lisäksi paljon Isä Paisiosta koskevia kertomuksia ja hänen käymiään kahdenkeskisiä keskusteluja, jotka havainnollisella ja ytimekkäällä tavalla välittävät ratkaisuja teoreettisesti usein vaikeasti lähestyttäviin kysymyksiin.

Isä Paisioksesta on hänen kuolemansa jälkeen kirjoitettu Kreikassa jo lukuisia kirjoja, joiden menekki on ollut poikkeuksellisen suuri. Näistä Pyhän vuoren vanhus Paisios on suosituin ja on muodostunut Kreikassa todelliseksi bestselleriksi. Kirjan helppotajuisella, mutta syvällisellä sanomalla on epäilemättä paljon annettavaa myös suomalaiselle lukijakunnalle.
Loppuunmyyty

Toimituskunelaman-jalkia-ikonejata: Katariina Husso, Hanna Kemppi, Auli Martiskainen ja Henni Reijonen
Kuvatoimittaja: Petter Martiskainen

ELÄMÄN JÄLKIÄ, IKONEJA. Konservaattori Helena Nikkasen juhlakirja

Kustantaja: Lintulan luostari 2015

ISBN 978-952-68382-1-2

Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy Keuruu 2015

Elämän jälkiä, ikoneja juhlistaa taidekonservaattori Helena Nikkasen vuosikymmeniä kestänyttä uraa Suomen ortodoksisen kirkon johtavana konservaattorina. Kirja kertoo Valamon konservointilaitoksen alkuvaiheista ja maamme ortodoksisen kulttuuriperintötyön lähihistoriasta. Elämän jälkiä, ikoneja on Helena Nikkasen juhlakirja ja sisältää paljon ennen julkaisematonta kuvamateriaalia.

MARINA Igumeniamme

Teoksessa kuvataan igumenia Marinan ja hänen elämäntyönsä merkitystä useasta eri näkökulmasta. Kirjassa igumenia Marinaa muistelevat ihmiset, jotka olivat tutustuneet häneen eri tavoin.

Toimittanut nunna Ksenia. Julkaisija Lintulan luostari.

Valokuvat Petter Martiskainen, Topi Ikäläinen ja Lintulan luostarin arkisto.

Ulkoasu ja taitto Liisa Heikkilä-Palo ja Marko Mäkinen.

Painopaikka Raamatutrükikoda, Tallinna, 2022.

ISBN 978-952-68382-8-1

Kirjaudu

Salasana unohtunut?