Publikaanin ja fariseuksen sunnuntai 29.1.2023
29.1.2023
Uusi kirja: Herra, kuule minua
26.2.2023
Publikaanin ja fariseuksen sunnuntai 29.1.2023
29.1.2023
Uusi kirja: Herra, kuule minua
26.2.2023
Show all

Lintulan luostarin kirkon juhlavuosi

8.2.2023

Vuosi 2023 on monien juhlien vuosi koko Suomen ortodoksisessa kirkossa. 

Suomen ortodoksinen kirkko juhlii vuonna 2023 ensimmäistä sataa vuottaan osana Ekumeenista patriarkaattia. Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry täyttää 80 vuotta sekä ONL ry:n julkaisema Tuohustuli -lehtikin jo 70 vuotta ja Joensuun ortodoksisen seurakunnan perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 130 vuotta. 

Myös Lintulan luostarissa juhlitaan tänä vuonna. Luostarin pääkirkon valmistumisesta ja käyttöön vihkimisestä tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Lintulassa juhlitaan 28.5.2023 eli helluntaina, joka on myös kirkon ja koko luostarin vuotuinen praasniekkapäivä.

Juhlapäivän liturgian toimittaa Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni papiston kanssa.

Liturgian jälkeen seuraa ristisaatto ja tämän jälkeen kenttälounas lammen rannalla sekä juhlaohjelma.

Lintulan luostarin sisaristo toivottaa kaikki luostarin ystävät tervetulleiksi juhlimaan yhteisen rukouksen siivittämänä tätä luostarille tärkeää merkkipäivää.

Luostarin kirkon vaiheita

Lintulan luostarin kirkot on kautta sen historian pyhitetty Pyhän Kolminaisuuden muistolle. Vuodesta 1946 alkaen luostari on toiminut Heinäveden Palokissa. Koskijärven kartano hankittiin tuolloin luostarin uudeksi asuinsijaksi. Luostarin kirkko sisustettiin Valamon isien avulla kartanon päärakennuksen saliin ja pyhitettiin perinteiden mukaan Pyhälle Kolminaisuudelle.

Vuoden 1964 aikana aloitettiin arkkipiispa Paavalin johdolla keskustelut uuden kirkon ja sisariston asuntolan rakentamisesta. Kirkollishallituksen tuella ja Joensuun ortodoksisen mieskuoron alkuunpanemien kansalaiskeräysten ansiosta vuonna 1966 valmistuikin uusi asuntola. Kirkon rakentaminen alkoi kesällä 1972.

Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1973. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa ja se peruskorjattiin vuosina 1999−2000 arkkitehti Antero Turkin suunnitelman mukaan. Kirkon temppelijuhlaa vietetään helluntaina.

Jo viidenkymmenen vuoden ajan luostarin sisaristo on jatkanut päivittäistä esirukoustaan maailman puolesta tässä Herran huoneessa. Jumalanpalvelukset toimitetaan päivittäin, aamuin ja illoin. Palvelukset ovat kaikille avoimia ja sisaristo toivottaakin kaikki vierailijat ja pyhiinvaeltajat tervetulleiksi osallistumaan yhteiseen rukoukseen, vaikka vain hetkiseksikin. Kirkon ovi on kaikille avoin, erityisesti palvelusten aikana.

Kirkon ikonit ja freskot

Kirkon ikoneissa näkyy erityisesti ikonimaalari Petros Sasakin kädenjälki. Hänen maalaamiaan ovat alttarin suuri Jumalansynnyttäjän Ennusmerkki -ikoni sekä ikonostaasin ikonit yhtä lukuun ottamatta. Äärimmäisenä vasemmalla olevan Jumalansynnyttäjän suojeluksen ikonin on maalannut Vjatšeslav Mihailenko.

Erityisessä kiotassa kirkkosalin vasemmalla puolella on sisariston tärkein muisto vanhasta Lintulasta, Jumalanäidin Jerusalemilainen ikoni, johon on upotettu kivenpala Golgatalta ja Kristuksen haudalta. Sen edessä on luostarin suojelijan pyhän Johannes Kronstadtilaisen ikoni sekä hänen käytössään ollut papin liturgiseen asuun kuuluva epitrakiili.

Monissa kirkkosalin ikoneissa on reliikkejä, pyhäinjäännöksiä.

Kirkon kupolissa ja katossa on kreikkalaisen ikonimaalari Konstantinos Ksenopouloksen vuosina 2012 ja 2021 tekemät seinämaalaukset. Kupolin vuonna 2012 valmistuneisiin freskoihin on kuvattu Kristus Pantokrator (Kaikkivaltias) sekä kahdeksan Vanhan testamentin profeettaa. Vuoden 2021 freskojen aiheina on Kristuksen syntymä, kaste, kirkastuminen ja ylösnousemus.

Ikonimaalari Alexander Wikström puolestaan maali vuonna 2013 ikonostaasin yläpuoliseen seinään Apostolien ehtoollista esittävän seinämaalauksen.

Comments are closed.