Kirkkokynttilöiden tuotanto

Lintulan luostari on vastannut Suomen Ortodoksisen kirkon kynttilätuotannosta vuodesta 1967 lähtien. Kynttilätehtaan hallinnosta vastaa kirkollishallitus ja tuotannosta luostari. Nykyinen suuri kynttiläkone on ollut käytössä vuodesta 1989.

 

Kynttilätehtaalla valmistetaan kirkkokynttilöitä eli tuohuksia seurakuntien käyttöön. Tuohuksia valmistetaan yli 7000 kg vuodessa. Raaka-aineena käytetään puhdasta mehiläisvahaa, joka tilataan Hollannista.

Tuohusten valmistus ajoittuu talvikauteen lokakuusta huhtikuulle. Kynttilätehdas toimii sisariston ja talkoolaisten voimin. Sisaret vastaavat koneiden käytöstä ja toiminnasta, talkoolaiset ovat apuna laadunvalvonnassa ja pakkaamisessa. Tehtaassa työskentelee tavallisesti 4-5 henkeä.

Tuohusten myynti on matkailun ohella Lintulan luostarin toinen merkittävä tulonlähde.

Kesäkaudella ei tehdas toimi. Tuohuksia myydään ympäri vuoden.

Tehdas ei ole avoin yleisölle.

Tuohusten tilaaminen

  • Seurakunnat, yhteisöt ja jälleenmyyjät voivat tilata tuohuksia kiloittain Lintulan luostarista. Tilauksen voi tehdä puhelimella 040 485 7603 tai sähköpostilla: lintulan.luostari@ort.fi.
  • Tilauksessa tulee ilmoittaa tilaajan nimi ja puhelinnumero, postitus- ja laskutusosoite, tuohusten kokonumero ja väri sekä tilattava kilomäärä. Numero 2:n tuohuksia on kilossa noin sata kappaletta, numero 3:a noin 70 kappaletta. Piispankynttilöitä on kilossa 12 kappaletta. Diakonin kynttilät  painavat noin 700 grammaa kappale ja ne myydään kolmen kappaleen (2 kg:n) erissä.
  • Tilausten toimitus: Tilatut tuohukset postitetaan Lintulasta kerran viikossa, tiistai-aamuisin. Kuljetukseen tarkoitetut tilaukset tulee toimittaa luostariin viimeistään edellisenä päivänä, maanantaina  noin klo 14 mennessä.
  • Tilaaja voi myös noutaa tuohukset Lintulan luostarin kynttilätehtaalta. Samalla on mahdollista palauttaa pätkiä, joista saa hyvityksen laskutuksessa. Tuohusten noutajia palvellaan arkipäivien lisäksi myös viikonloppuisin. Noutoaika tulee sopia etukäteen luostarin kanssa.

Täytä tilauslomake ja lähetä se luostarin sähköpostiin.

Tuohusvalikoima

Nro 2 ja nro 3 tuohukset ovat tavallisimmat kirkoissa myytävät tuohukset. Molempia on saatavana sekä keltaisena että valkoisena. Värisävyissä on vuosittain vahaeristä johtuvaa vaihtelua.

Nro 2 tuohuksen pituus on 21,5 cm ja halkaisija 8 mm.

Nro 3 tuohuksen pituus on 23,5 cm ja halkaisija 9 mm.

Nro 4 on edellisiä paksumpi tuohus, jota sanotaan myös vihkikynttiläksi. Sitä käytetään esim. avioliittoon vihittäessä käsikynttilänä ja kastetoimituksissa. Nro 4 tuohuksia on saatavana vain valkoisena/vaaleankeltaisena. Sen pituus on 25 cm ja halkaisija 11 mm.

Piispankynttilöitä käytetään piispallisissa jumalanpalveluksissa sekä esimerkiksi alttarikynttilöinä. Sen pituus on noin 55 cm ja halkaisija 15 mm. Väri valkoinen/vaaleankeltainen.

Diakonin kynttilä on suuri kynttilä. Sen pituus on noin 58 cm, halkaisija noin 40 mm ja paino noin 680 grammaa. Väri on valkoinen tai vaalean keltainen. Diakoninkynttilöiden myyntierä on 3 kappaletta (2 kg).

PAKKAUSKOOT

Tuohukset pakataan kynttilätehtaalla joko kilon puntteihin (ks. kuva yllä) tai pahvilaatikoihin.

Nro 2 tuohuksia on saatavana 5 kilon ja 10 kilon laatikoissa.

Nro 3 tuohuksia on saatavana 9 kilon laatikoissa.

DSC_0646