Luostarin kirjat Hyvän osan valinneet pix OK-1HYVÄN OSAN VALINNEET

Lintulan luostari.

Teksti: nunna Ksenia, nunna Kristoduli ja Kari Kotkavaara

Valokuvat: Petter Martiskainen

ISBN 978-952-67089-0-4

Paino: Gummerus Kirjapaino Oy, 2008

Lintulan luostari Heinävedellä on pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari. Sen elämässä ovat onnistuneella tavalla yhdistyneet perinteisen luostarielämän erilaiset painopisteet kuten työ ja rukous, ihmisten kohtaaminen ja hiljaisuuteen vetäytyminen. Tämä kirja kertoo sanoin ja kuvin sisarten elämästä sekä antaa vastauksia kysymyksiin, joita luostarissa vierailu herättää kävijöiden mielessä. Kirjan luostarielämää käsittelevän osan kirjoittajina ovat luostarin omat sisaret.

 

 Luostarin kirjat Lintulan luostarin historia pix OKLINTULAN LUOSTARIN HISTORIA

Karjalan kannakselta Etelä-Savoon

Valamon luostarin julkaisuja 76

ISBN 951-9468-76-5

ISSN 0365-2048

Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 1998

Loppuunmyyty

Ainutlaatuinen kuva- ja tietoteos. Kirja esittelee laajasti ja monipuolisesti vuonna 1895 perustetun Lintulan Pyhän Kolminaisuuden naisluostarin sotia edeltävän historian, rajan taakse jääneet rakennukset ja rikkaan esineistön. Yleisesti on luultu, että luostarista saatiin evakuoiduksi vain yksi ikoni. Kirjassa osoitetaan kuitenkin, että mukaan otettiin kaikki välttämättömät jumalanpalvelusesineet.

Teoksessa kerrotaan myös sisariston evakkoon siirtymisestä ja Heinäveden Palokkiin asettumisesta sekä siellä vietetyistä vuosista. Historiateosta täydentää yksityiskohtainen sisariston, rippi-isien ja muun papiston luettelo, joka julkaistaan ensimmäistä kertaa näin laajana.

 

Luostarin kirjat Pyhän kolminaisuuden kunniaksi pix OKPYHÄN KOLMINAISUUDEN KUNNIAKSI. VUODEN KIERTO LINTULAN LUOSTARISSA

TO THE GLORY OF THE HOLY TRINITY. A YEAR IN THE LIFE OF THE CONVENT OF LINTULA

Lintulan luostari

Valokuvat: Petter Martiskainen. Teksti: nunna Marina

ISBN 951-9468-64-1

ISSN 0356-2085

Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 1995

Loppuunmyyty

Lintulan luostarissa käy kesäisin noin 25.000 vierailijaa. Useimmat heistä vain pistäytyvät luostarissa ja näkevät pikaisesti luostarin kirkon, kahvion ja matkamuistomyymälän, ehkä jonkun nunnankin. Monet pohtivat mielessään: ”Millainen paikka tämä on? Mitä nunnat täällä tekevät? Miksi he tulevat tänne?” Esillä oleva kuvateos pyrkii antamaan vastauksia kävijöiden mielessä liikkuviin kysymyksiin. Sisarten elämää seurataan läheltä koko vuoden ajan ja lukija näkee, että luostarisisaret ovat tavallisia ihmisiä, joiden elämä on täynnä työtä ja rukousta.

 

Luostarin kirjat Lintulan kronikka pix OKLINTULAN KRONIKKA

Toimittanut: Arkkimandriitta Panteleimon

Valamon luostarin julkaisuja 51

ISBN 951-9468-51-X

ISSN 0356-2085

Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 1992

Loppuunmyyty

Lintulan Pyhän Kolminaisuuden naisluostari täyttää vuonna 1995 sata vuotta. Karjalan kannaksella lahjoitusmaatilalla toiminut Lintula tuli suomalaisille laajemmin tunnetuksi vasta sotien jälkeen, kun luostari asettui raskaan evakkomatkan jälkeen Heinävedelle Palokin kylään. Kilvoitushenki ja usko parempaan tulevaisuuteen antoivat vanhentuneelle ja väsyneelle sisaristolle voimia uuden kotipaikan kohentamiseen. Ystäviäkin löytyi. Joensuun ortodoksinen mieskuoro aloitti 1960-luvulla varojen keräämisen uuden kirkon ja asuntolan rakentamiseksi.

Tänään Lintulan luostari on hyvin järjestäytynyt ja rakkaudella hoidettu nunnaluostari. Uusi sukupolvi jatkaa edellisten työtä. Kirkossa toimitetaan joka päivä suomen kielellä jumalanpalvelukset. Kynttilöiden valmistus varmistaa luostarin talouden. Lisää sisariakin on tulossa uusien asuintilojen valmistuttua.

Luostareita nimitetään kukkiviksi Jumalan puutarhoiksi, rauhan majoiksi, rukouksen tyyssijoiksi. Nämä määritelmät nousevat voimalla maailmasta saapuvan mieleen, kun hän pyhiinvaeltajana tai tavallisena matkamiehenä astuu sisään Lintulan luostarin portista.

 

Luostarin kirjat Lintula Pyh+ñn Kolminaisuuden naisluostari pix OKLINTULA

Pyhän Kolminaisuuden naisluostari

Lintulan Luostarin Ystävät Ry

ISBN 951-99667-0-6

Pieksämäki 1985

Sisälähetysseuran kirjapaino Raamattutalo

Loppuunmyyty

 

 

Luostarin kirjat Lintulan luostarin evakkovuodet pix OKKalervo Rantalainen. LINTULAN LUOSTARIN EVAKKOVUODET

Valamon luostarin julkaisuja

ISBN 951-9468-15-3

ISSN 0356-2085

Pieksämäki 1984

Sisälähetysseuran kirjapaino Raamattutalo

Loppuunmyyty

Rovasti Kalervo Rantalainen tutustui Lintulan luostarin evakkovaiheisiin toimiessaan sodan jälkeisinä vuosikymmeninä kirkkoherran virassa Joroisissa. Talvisodan sytyttyä Kannaksen nunnaluostari oli pysähtynyt muutamaksi kuukaudeksi Maaveden kylän suojaan. Vuosia myöhemmin rovasti Rantalainen yhdessä Valamon ja Lintulan luostareiden edustajien kanssa kiersi läpi kaikki luostarin neljä sijoituspaikkaa. Hän haastatteli nunnasisaria vielä muistavaa väkeä ja kirjoitti kaiken tarkasti muistiin. ”Lintulan luostarin evakkovuodet” on syntynyt näiden matkojen tuloksena.