Järjestys ja epäjärjestys
27.4.2013
Arkkipiispa Paavalin ajatuksia pääsiäisestä osa 2.
6.5.2013
Järjestys ja epäjärjestys
27.4.2013
Arkkipiispa Paavalin ajatuksia pääsiäisestä osa 2.
6.5.2013
Show all

Seinämaalaus Lintulan luostarin kirkkoon

Lintulan luostarin kirkkoon maalataan seinämaalausta. Kaksiosainen maalaus tulee kaarevaan seinään ikonostaasin yläpuolelle ja sen aiheena on Apostolien ehtoollinen. Työ alkoi torstai-iltana 25.4. telineen pystytyksellä. Maalaustyö toteutetaan kaseiinitemperatekniikalla, jossa sideaineena on munankeltuaisen sijaan maitoproteiini. Kyseistä tekniikkaa on käytetty vanhoissa bysanttilaisissa seinämaalauksissa. Kaseiinitekniikalla voidaan maalata ilman erityisiä pohjustustöitä miltei kaikille koville pinnoille liukkaita muovipintoja lukuun ottamatta. Kuivuttuaan kaseiinimaalaus on erittäin kestävä.

Apostolien ehtoollinen on ikonografialtaan kaksiosainen sommitelma toisin kuin rinnakkainen Ehtoollisen asettamisen ikonografia. Jälkimmäinen kuvaa historiallista tapahtumaa, jossa Kristus ja kaksitoista apostolia ovat kokoontuneet saman pöydän ääreen. Apostolien ehtoollinen on kuvauksena ajan ja historian ylittävä. Kristus on kuvattu kahdesti. Vasemmalla hän antaa ehtoollisen leivän muodossa kuudelle apostolille ja oikealla viinin muodossa toisille kuudelle. Juudas Iskariotin paikan on ottanut apostoli Paavali. Näin Apostolien ehtoollinen kuvaa koko Kirkkoa, jossa eukaristiaa toimitetaan aina Kristuksen toiseen tulemiseen saakka.

Seinämaalauksen aiheen on valinnut Lintulan luostarin sisaristo. Sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa ikonimaalari Alexander Wikström.

Comments are closed.