Kristinuskosta
20.4.2013
Seinämaalaus Lintulan luostarin kirkkoon
28.4.2013
Kristinuskosta
20.4.2013
Seinämaalaus Lintulan luostarin kirkkoon
28.4.2013
Show all

Järjestys ja epäjärjestys

Kristuksessa on uusi maailmanjärjestys: järjestäytykäämme sen mukaan, me epäjärjestyksessä olevat”, toteaa pyhä Epifanios, Kyproksen piispa, puheessaan Kristuksen ylösnousemuksesta. Maailmassa on monta tapaa luoda järjestystä, on lakeja ja sääntöjä, on sotilaallista kuria, typikoneja ja mappiin niputettuja papereita. Yhteiskunta tarvitsee järjestystä toimiakseen. Samoin mikä tahansa ihmisten muodostama yhteisö tarvitsee järjestystä toimiakseen. Näin ainakin ajattelemme.

Aikamme ohjaajavanhuksilla on raikas käsitys järjestyksestä. Pyhän Vuoren vanhus Paisios toteaa, että luostarissa suurinta epäjärjestystä on maallinen järjestys ja siihen liittyvä sotilaallinen kuri. Se uuvuttaa, karkottaa pyhän yksinkertaisuuden ja kuluttaa kaikki hengelliset ja ruumiilliset voimat maallisiin asioihin, niin että ihminen unohtaa Jumalan.

Myös arkkimandriitta Sofroni Saharov pitää kuria, sääntöjä ja ylenpalttista järjestystä tukahduttavana ja rajoittavana. Hänen mukaansa ei pidä kiusaantua, jos luostarissa näyttää olevan paljon epäjärjestystä ja jos sen elämä on huonosti organisoitu. ”Se ei ole tärkeää!” hän toteaa. Tärkeää on, että yhteisön jäsenillä on oikeanlainen hengellinen mielentila, että he tiedostavat olevansa Kristus Jumalan Hengessä. Heidän tulee olla kuin lapsia, jotka yhteen jouduttuaan alkavat heti leikkiä ja touhuta keskenään. Ulkoiset asiat ovat pikkuseikkoja. Ei ole tärkeää, olenko kuningas vai puuseppä, johtaja vai keittäjä; tärkeää on säilyttää tietoisuus siitä, että Kristus on Jumala, ja joka rakastaa Häntä, saa ikuisuudessa olla Hänen kanssaan. Toisten heikkouksien kantaminen säilyttää ykseyden. Kuri sen sijaan erottaa ja luo raja-aitoja.

Jumalanpalvelustekstitkin puhuvat järjestyksestä. Oktoehoksen maanantai-aamun teksteissä meille annetaan esikuvaksi enkelit, jotka ylistävät Jumalaa hyvässä järjestyksessä. Eivät sentään sotilaallisen kurinalaisesti ja otsa kurtussa, vaan luultavammin Jumalan rakkauden ja Jumalan rakastamisen innoittamina, keskinäisessä yksimielisyydessä, vailla kateutta ja kilpailua, ilon vallassa. Tuohon hengelliseen järjestykseen mekin voimme pyrkiä omissa yhteisöissämme ja tehdä kuten pyhä Epifanios kehottaa: ”Järjestäytykäämme, me epäjärjestyksessä olevat!”

nunna Ksenia

Comments are closed.