Kauneutta varaston kätköistä -näyttely avoinna 16.3.2018 asti
20.11.2017
Lintulan luostarin kesässä tapahtuu: yrtit, tuohukset ja ristisaatot
17.4.2018
Kauneutta varaston kätköistä -näyttely avoinna 16.3.2018 asti
20.11.2017
Lintulan luostarin kesässä tapahtuu: yrtit, tuohukset ja ristisaatot
17.4.2018
Show all

Suureen skeemaan vihkiminen Lintulan luostarissa

cof

Kuopion ja Karjalan metropoliitan tehtävien hoitaja Joensuun piispa Arseni vihki Lintulan luostarin nunna Taisian suureen skeemaan keskiviikkoiltana 14.3. suuren katumuskanonin palveluksessa. Vihkimyksessä äiti Taisia sai uuden nimen Melania pyhittäjä Melania Roomalaisen mukaan. Nimen valitsi luostarin igumenia Mikaela. Äiti Melania puettiin juhlalliseen skeemanunnan asuun, johon kuuluu huppupäähine kukuli ja esiliinaa muistuttava suuri paramantia (analav). Vaatteisiin on kirjailtu ristejä, serafeja ja raamatunlauseita.

Suuri skeema on munkkiuden korkein aste, johon venäläisen perinteen luostareissa vihitään vain harvoja pitkään luostarissa kilvoitelleita ja iäkkäitä nunnia, usein myös kuolemaan valmistautuvia. Suuren skeeman nunna vapautetaan luostarin tavallisista kuuliaisuustehtävistä. Hän saa mahdollisuuden noudattaa omaa rukous- ja elämänrytmiään päätyönään rukous.

Äiti Melania (Maija Holopainen) on 84-vuotias ja Lintulan luostarin vanhin asukas niin iältään kuin luostarivuosiltaan. Hän tuli Lintulan sisaristoon 31-vuotiaana vuonna 1965. Luostarissa hän on vuosien varrella hoitanut mitä erilaisimpia kuuliaisuustehtäviä luostarin navetassa, kasvimaalla ja puutarhassa. Hän on ollut kahvionhoitajan apulaisena, keittiöapulaisena ja trapesanhoitajana. Vuosien ajan hän paketoi tuohuksia kynttilätehtaalla ja oli edesmenneen äiti Varvaran oikea käsi monissa asioissa. Taitavana käsityöntekijänä hän on virkannut ja nyplännyt luostarin kauppaan lukemattomat määrät pitsiliinoja ja kirjanmerkkejä. Parinkymmenen vuoden ajan hän oli jumalanpalveluksissa alttariapulaisena eli ponomarina.

Äiti Melania on kuluvan suuren paaston aikana osallistunut tunnollisesti lähes kaikkiin jumalapalveluksiin. Korkeasta iästään huolimatta hän tekee yhä säädetyt maahankumarrukset ja sammuttelee kirkossa loppuun palavia tuohuksia. Päivittäin hän myös ulkoilee luostarin pihapiirissä. Suureen skeemaan vihittynä hän jatkaa omaa hiljaista elämäänsä sisariston parissa.

Skeemanunna Jevgenia ja Lintulan sisaristoa 1950-1960-luvulla.

Lintulan luostarissa Heinäveden Palokissa on ennen äiti Melaniaa ollut neljä skeemanunnaa. Vuonna 1949 suureen skeemaan vihittiin kolme iäkästä sisarta: skeemanunna Marfa (k. 1950), skeemanunna Jekaterina (k. 1952) ja skeemanunna Jevgenia (k. 1964). Vuonna 1973 suuren skeemaan vihittiin skeemanunna Serafima (k. 1986). Nyt suureen skeemaan vihityllä äiti Melanialla on elettyjä luostarivuosia takanaan enemmän kuin kenelläkään näistä edeltäjistään.

Igumenia Mihaila, igumenia Antonina ja skeemanunna Serafima Lintulan kirkossa 1975-1976.

Suureen skeemaan vihkimistä ei ole Suomessa toimitettu 45 vuoteen. Skeemanunna Melanian vihkimys oli ensimmäinen suomenkielinen ja suomalaisen nunnan skeemavihkimys. Suureen skeemaan vihkimisen tekstit käänsi kirkkoslaavista diakoni Vladimir Sokratilin.

Lintulan Ystävät ry julkaisi äiti Melanian (äiti Taisian) haastattelun jäsenlehtensä numerossa 2/2017.

Pelasta, Kristus Jumala, palvelijasi skeemanunna Melania!

Comments are closed.