Lintulan luostarin kesässä tapahtuu: yrtit, tuohukset ja ristisaatot

Suureen skeemaan vihkiminen Lintulan luostarissa
14.3.2018
Matka vanhaan Lintulaan
21.6.2018
Show all

Lintulan luostarin kesässä tapahtuu: yrtit, tuohukset ja ristisaatot

Lintulan sisaristo järjestää kesällä kaksi teemapäivää.

VUOHENPUTKESTA ON MONEKSI ‒ yrtti-iltapäivä

tiistaina 12.6.2018 klo 12.00 alkaen. Teemana on vuohenputki, sen keruu ja hyötykäyttö.
Iltapäivä alkaa lyhyellä tietoiskulla vuohenputkesta, sen käyttötavoista ja hyötykäytön historiasta. Lisäksi kerrotaan yrtin ravintoarvosta, keruusta ja kuivatuksesta.
Yrtti-iltapäivän osallistumismaksu on 25,00€. Hintaan sisältyy yrttisämpyläkahvit ja tutustumispakkaus viherrouhetta. Mukaan mahtuu 15 henkeä. Ilmoittautuminen 8.6. mennessä
nunna.nektaria@ort.fi tai p.040 5018302 nunna Nektaria.

Ohjelma
klo 11:45 ilmoittautuminen ja osallistumismaksu matkamuistomyymälässä
(osallistujien nimikortit)
klo 12:00 – 12:15 luento vuohenputkesta yrttitalon edustalla
klo 12:15 – 13:00 vuohenputken keruuta luonnosta
klo 13:15 – 13:30 kerätyn sadon vienti kuivureihin
klo 13:45 – 14:15 tutustuminen luostarin yrttitarhaan
klo 14:30 – päätöskahvit kahviossa ja loppukeskustelu kartanon pihalla.

TUOHUKSET TUTUKSI -OPASTUS

Tuohukset eli kapeat vahakynttilät kuuluvat osana ortodoksisiin jumalanpalveluksiin. Suomessa tuohusten valmistamisesta vastaa Lintulan luostarin sisaristo.

Torstaina 19.7.2018 Lintulassa järjestetään opastettu kierros, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Lintulan tuohustehtaaseen. Kierroksen aikana kuullaan tehtaan toiminnasta ja tuohusten valmistuksesta, raaka-aineisista, tuohusten käytöstä ja merkityksestä. Tavallisten tuohusten lisäksi selviää mitä ovat vihkikynttilät, piispankynttilät ja diakoninkynttilät. Kierros alkaa luostarin etupihalta tehdas- ja kaupparakennuksen edestä, jatkuu siitä tuohustehtaaseen ja päättyy luostarin kirkkoon, jossa kaikilla on halutessaan mahdollisuus sytyttää oma tuohus palamaan. Kierroksen vetää tuohusten valmistuksesta vastaava sisar.

Päivän aikana tuohuksia on myynnissä luostarin kaupan lisäksi erillisessä myyntipisteessä sekä yksittäin että erikokoisissa lahjapakkauksissa.

Tuohukset tutuksi –kierros Lintulan luostarissa torstaina 19.7. klo 13. Kierroksen kesto noin 45 minuuttia.

Opastusmaksu 4 €, 7‒16-vuotiaat lapset 2 €. Alle kouluikäiset ilmaiseksi.

Opastus maksetaan etukäteen luostarin kirkkovahdille. Mukaan mahtuu 30 henkeä.

KOE KESÄN RISTISAATOT LINTULASSA

Ristisaatossa kuljetaan yhdessä ristiä kantaen paikasta toiseen. Lyhyimmillään ristisaatto kiertää kirkon ympäri esimerkiksi pääsiäisenä. Pitkässä ristisaatossa taitetaan yhdessä jopa satojen kilometrien matka. Lintulan luostarissa voi heinäkuussa kokea kaksi erilaista ristisaattoa.

Torstaina 12.7. otetaan vastaan Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikonin ristisaatto, joka tulee Lintulaan Valamosta. Niille, jotka eivät osallistu ristisaattoon, Lintulan luostari tarjoaa unohtumattoman kesäisen päivän. Voit aamupäivällä seurata, miten luostarin väki valmistaa saniaisista ja kukista kukkamaton, jota pitkin Jumalansynnyttäjän Konevitsalainen ikoni tuodaan Lintulan kirkkoon. Kukkamattoperinnettä on vaalittu Lintulassa jo 40 vuotta ja sen näkeminen on aina yhtä sykähdyttävä kokemus.

OHJELMA:

klo 8.00‒8.30 kukkamaton tekeminen alkaa

klo 10.00 Lintulan kahvio ja kauppa avautuvat ja palvelevat klo 18 saakka.

n. klo 12.30 ristisaaton saapuminen ja lyhyt rukoushetki luostarin kirkossa. Kenttäateria (keitto ja sämpylä) ristisaattoväelle. (Saattoon osallistumattomille ennakkoilmoittautuminen Lintulan luostariin 11.7. klo 12 mennessä puh. 040 485 7603.)

klo 14.30 Akatistos-palvelus Jumalansynnyttäjälle kirkossa

Palveluksen jälkeen ristisaatto lähtee paluumatkalle kohti Valamoa.

PYHÄN PARASKEVAN RISTISAATTO

Pyhän Paraskevan päivänä 26.7. Lintulassa toimitetaan ristisaatto luostarin kirkosta Pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasounalle. Ristisaatto kulkee noin kilometrin pituisen matkan luostarin piha-alueen halki, metsäpolkua ja osittain pitkospuita pitkin ristiä ja ikoneita kantaen. Koskijärven rannalla pienen tsasounan edustalla toimitetaan vedenpyhitys. Tsasouna, ristisaattoväki ja ympäröivä kesäinen luonto siunataan pyhitettyä vettä vihmomalla. Ristisaattoon ovat kaikki tervetulleita.

OHJELMA: torstai 26.7.

Lähtö Lintulan luostarin kirkosta klo 12. Paluu noin klo 13.30.

Ota mukaan maastoon sopivat jalkineet ja sään mukainen vaatetus.

Ristisaattoon osallistujat saavat halutessaan mukaansa pienen pullon pyhitettyä vettä.

Luostarin kahvio ja kauppa palvelevat kesä-elokuussa päivittäin klo 10‒18.

Comments are closed.