Kahvio ja kauppa avautuvat su 2.6.
28.3.2019
Seinäkalenteri 2020
3.4.2019
Kahvio ja kauppa avautuvat su 2.6.
28.3.2019
Seinäkalenteri 2020
3.4.2019
Show all

Arkkimandriitta Sofroni: Kansallisuusaatteesta

Katkelma arkkimandriitta Sofroni Saharovin kirjasta Hengellisiä keskusteluja. Kirja ilmestyy toukokuussa 2019.

Toiveenani oli perustaa luostari pyhittäjä Siluanin hengessä. Saan yhä kuulla joiltakin, että yritykseni on aivan utopistinen. Ihmiset sanovat minulle: ”On mahdotonta voittaa itsessään kansallisuustunnetta.” ”Silloin on mahdotonta pelastua”, minä ajattelen. Jos olen kansallismielinen ja uskoltani kristitty, kutistan Kristuksen ”kansallisuuden” käsitteen tasolle. Te ymmärrätte, miksi minun on mahdotonta hyväksyä tuota kutistamista ja miksi minulle tuottaa suurta lohdutusta, että vaikka meitä on pieni joukko, edustamme yhtätoista kansallisuutta! Siluan kehottaa koko ajan rukoilemaan koko ihmiskunnan puolesta alusta loppuun, eikä hänen rukouksessaan tietenkään ole kansallisaatetta. Kaikki kansallisuusjaot ovat syntiinlankeemuksen seurausta. Emme löydä mistään kristillistä julistusta vihasta. Kristinuskossa ei ole kyse toisten kansallisuuksien torjumisesta, vaan tuon rajoittuneisuuden voittamisesta kohoamalla Getsemanen rukoukseen.

(2. puhe Hengellisen elämän riskistä, kansallisuusaatteesta ja yleisestä ihmisyydestä)

Comments are closed.