Ruusunkukkia – joulumyynti
25.11.2019
VANHUS EMILIANOS SIMONOPETRALAISEN OPETUKSIA SAIRAUDESTA
16.3.2020
Ruusunkukkia – joulumyynti
25.11.2019
VANHUS EMILIANOS SIMONOPETRALAISEN OPETUKSIA SAIRAUDESTA
16.3.2020
Show all

Vanhus Sofroni Essexiläinen on julistettu pyhäksi

27.11.2019

Ekumeeninen patriarkaatti on julistanut Essexin vanhus Sofroni Saharovin pyhäksi 27.11.2019. Patriarkka Bartolomeos ilmoitti jo ennalta tulevasta kanonisoinnista vieraillessaan aiemmin tänä vuonna lokakuussa Athosvuorella. Varsinaiset kanonisointijuhlallisuudet ovat vielä edessäpäin.

Pyhittäjä Sofroni Essexiläinen syntyi Moskovassa vuonna 1896.Taiteellisesti lahjakkana hän omistautui taidemaalaukselle. Hengellinen etsintä vei hänet ensin idän uskontojen vaikutuspiiriin, mitä hän myöhemmin piti syvänä lankeemuksena. Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa hän siirtyi Ranskaan jatkaakseen luovaa taiteellista työtä .Ranskassa hän palasi Kirkon helmaan ja menetti vähitellen kiinnostuksen taiteeseen. Vuonna 1925 hän siirtyi Pyhälle Athosvuorelle, jossa hän liittyi Pyhän Panteleimonin luostarin veljestöön. Hänen elämänsä merkkipaalu oli tutustuminen pyhään Siluan Athosvuorelaiseen, josta tuli hänen hengellinen ohjaajansa ja jonka opastus vaikutti niin hänen hengelliseen elämäänsä kuin teologiseen ajatteluunsa. Pyhän Siluanin kuoleman jälkeen isä Sofronista tuli rippi-isä Athoksella. Heikentynyt terveys sai hänet kuitenkin siirtymään vuonna 1947 takaisin Ranskaan, jossa hän julkaisi hengellisen isänsä Siluanin elämäkerran ja tämän kirjoituksia.

Ranskassa vanhus Sofronin ympärille muodostui luostarimainen yhteisö. Olosuhteet varsinaisen luostarin perustamiselle eivät kuitenkaan olleet siellä otolliset. Vuonna 1958 pieni yhteisö siirtyikin Englantiin Essexin alueelle, jonne vanhus Soforni perusti Pyhän Johannes Kastajan luostarin. Nykyisin luostari tunnetaan kautta ortodoksisen maailman yksinkertaisesti ”Essexinä”, vanhus Sofronin elämän ja opetuksen pyhittämänä paikkana, jonne pyhiinvaeltajia kerääntyy ympäri maailman osallistuakseen Jeesuksen rukous -palveluksiin ja pyhään ehtoolliseen ja saadakseen kaipaamaansa hengellistä ohjausta pyhän Sofronin oppilailta.

Suomeksi on ilmestynyt muutamia pyhän Sofroni Saharovin kirjoja, niistä viimeisimpänä Lintulan luostarin keväällä 2019 julkaisema Hengellisiä keskusteluja I. Kirjaa voi ostaa luostarin verkkokaupasta tai tilata sähköpostitse.

Pyhä Sofroni siirtyi tästä ajasta ikuisuuteen vuonna 1993, heinäkuun 11. päivänä, mistä tullee myös hänen muistopäivänsä.

Pyhittäjäisä Sofroni, rukoile Jumalaa meidän puolestamme!

Comments are closed.