Lintulan kesä 2023
29.5.2023
Nikean metropoliitta Johanneksen muistoseminaarin antia
21.8.2023
Lintulan kesä 2023
29.5.2023
Nikean metropoliitta Johanneksen muistoseminaarin antia
21.8.2023
Show all

Pyhittäjäisä Serafim Sarovilaisen muistopäivä – Teidän kauttanne koko maailmaa varten

19.7.2023
 
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen -
 
"Autuaita olette te köyhät, sillä teidän on Jumalan valtakunta." (Luuk. 6:17-23)
"Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi." (Matt. 6:20-21)
"Jumalan omat loistavat Isänsä valtakunnassa niin kuin aurinko." (Matt. 13:43)
 
Pyhittäjä Serafim, Sarovin luostarin ohjaajavanhus kuoli vuonna 1833 ja luettiin pyhien joukkoon 1903. Hänen muistopäiväänsä vietetään tammikuun 2. ja heinäkuun 19. päivänä.
 
Paljon hänen opetuksiaan, hengellisiä ohjeitaan ja neuvojaan on säilynyt ja tallennettu. Paljon hänen esirukoustensa tähden on Jumala tarvitsijoita kuullut aina tähän päivään asti.
 
"Rukoileminen, paasto ja kaikki muut kristillisyyteen kuuluvat tavat ovat tarpeellisia", kertoi hän kerran Nikolai Motoviloville.
 
"Mutta kristillisen elämän todellinen tarkoitus on Pyhän Hengen saavuttaminen. Jokainen työ, joka tehdään rakkaudesta Kristukseen, tuo meille Pyhän Hengen armon. Parhaiten sen saamme rukouksessa, koska se on aina käytettävissämme. Pyhät apostolit oivalsivat herkkätuntoisesti Pyhän Hengen läsnäolon."
 
"Kuinka voin sen itse kokea?"
 
-"Ystäväni, olemme molemmat Pyhässä Hengessä, te ja minä. Miksi ette katso minuun?"
 
"Isä, en voi! Kasvonne ovat käyneet aurinkoa kirkkaammiksi, ja silmiäni häikäisee."
 
"Älkää pelätkö, Jumalan ystävä, tekin olette kirkastunut yhtä valoisaksi. Olette itse Pyhän Hengen täyteydessä, muutoin ette kykenisi näkemään minua tällä tavoin. Mitä tunnette?"
 
"Levollisuutta ja rauhaa, jota en pysty kuvailemaan." - "Mitä muuta tunnette?" "Sanomatonta iloa, joka täyttää koko sydämeni. Ja kuvaamatonta lämpöä, ja jonkinlaisen tuoksun."
 
"Tiedän, tiedän. Nyt ymmärrätte, omasta kokemuksestanne, mitä merkitsee olla Pyhässä Hengessä. Tätä teille ei ole suotu vain teitä varten, vaan teidän kauttanne koko maailmaa varten. Menkää nyt rauhassa, ja olkoon Herra ja hänen pyhä Äitinsä kanssanne."
 
Ei vain teitä varten vaan teidän kauttanne koko maailmaa varten. Pelastus on vapautumista synnistä ja yhdistymistä Jumalan kanssa omassa sydämessämme. 
 
Jumalan sana kertoo meille, mitä Jumala on tehnyt ja jatkuvasti tekee pelastaakseen meidät yhteyteensä. 
 
Koska ihminen on luotu vapaaksi, niin yhteys Jumalan kanssa voi toteutua vain siten, että ihminen siihen vapaasti taipuu Jumalan osoittamalla tavalla. 
 
Sydämen puhdistaminen ja sen kautta Jumalan näkeminen (Matt. 5:8) eli Jumalan valtakunnan löytäminen toteutuu meissä sitä mukaa kun me 
- kaikin voimin pyrimme kaikessa täyttämään Jumalan tahdon eli Kristuksen evankeliumissa antamat käskyt;
- saamme kirkon ja seurakunnan jäseninä pyhissä sakramenteissa eli mysteerioissa Jumalan tahdon täyttämiseen tarvittavan armovoiman ja
- käymme jatkuvaa sisäistä rukouskilvoittelua.
 
Tähän meitä kutsutaan, tähän meitä kutsuu itse Vapahtaja, tänäkin päivänä, pyhittäjäisä Serafim Sarovilaisen esirukouksien tähden. Aamen.
 
Arkkimandriitta Andreas

Comments are closed.