Pyhittäjäisä Serafim Sarovilaisen muistopäivä – Teidän kauttanne koko maailmaa varten
26.7.2023
Luostarin tarkastus, igumenian vaali ja igumeniaksi asettaminen
21.8.2023
Pyhittäjäisä Serafim Sarovilaisen muistopäivä – Teidän kauttanne koko maailmaa varten
26.7.2023
Luostarin tarkastus, igumenian vaali ja igumeniaksi asettaminen
21.8.2023
Show all

Nikean metropoliitta Johanneksen muistoseminaarin antia

21.8.2023

Lintulan luostarissa järjestettiin 19.8.2023 Kuopion ja Karjalan hiippakunnan ja Pyhän Kolminaisuuden luostarin yhteistyönä Nikean metropoliitta Johanneksen muistoseminaari. Oppineen, lahjakkaan ja ahkeran esipaimenen syntymästä tuli 16. elokuuta kuluneeksi sata vuotta. Esipaimen Johanneksen elämäntyötä valottavaan seminaariin osallistui yli neljäkymmentä henkeä.
 
Seminaarin aluksi juontajana toiminut Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni kertoi Johanneksen keskeiset elämänvaiheet. Vuonna 1967 Patmoksella munkiksi vihitty Johannes (Wilho Rinne) valittiin Helsingin hiippakunnan apulaispiispaksi Lapin piispan nimellä vuonna 1969 ja piispa Aleksanterin kuoltua Helsingin piispaksi. Vuonna 1971 piispa Johannes väitteli teologian tohtoriksi Thessalonikin yliopistossa aiheenaan ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa. Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispana hän toimi vuodet 1987–2001. Eläkkeelle siirryttyään Johannes sai Nikean metropoliitan arvon Ekumeeniselta patriarkaatilta ja osallistui ensimmäisenä suomalaisena piispana Konstantinopolin patriarkaatin Pyhän Synodin työskentelyyn.
 
Ylidiakoni Jyrki Härkönen kertoi alustuksessaan metropoliitta Johanneksen kanonisesta maailmankuvasta. Metropoliitta Panteleimon puhui Johannesta hengellisenä kaitsijana niin hiippakuntansa papistolle kuin myös hengellistä ohjausta kaivanneille maallikoille. Rovasti Heikki Huttunen valotti kuulijoille arkkipiispa Johanneksen työpanosta Viron kirkon autonomian palauttamisessa ja toiminnan alkuun saattamisessa vuosina 1996–1999. Rovasti Veijo Koivula muisteli Nikean metropoliitta Johannesta ekumeenisena ystävänään. Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin tervehdyksen seminaariin toi Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas. Seminaarin päätteeksi laulettiin ainamuistettavalle esipaimen Johannekselle iankaikkinen muisto.

Alla olevien linkkien takaa pääset tutustumaan tarkemmin puhujavierailta saatuihin alustuksiin. Linkit päivittyvät, kun alustuksia saadaan koottua.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan sivuilla kuvia seminaarista.

Ylidiakoni Jyrki Härkösen alustus

Rovasti Veijo Koivulan alustus

Metropoliitta Panteleimonin alustus

Comments are closed.