Arkkipiispa Paavalin ajatuksia Pääsiäisestä
5.4.2013
Kristinuskosta
20.4.2013
Arkkipiispa Paavalin ajatuksia Pääsiäisestä
5.4.2013
Kristinuskosta
20.4.2013
Show all

Ajatuksia pääsiäisyöstä

 

Pääsiäisyönä kirkoissa on iloisen riehakas tunnelma, erityisesti aamupalveluksen aikana. Eräs Venäjällä asunut suomalainen ystäväni luonnehti sitä ”diskomenoksi” punaisine pääsiäisvaloineen ja reippaasti laulettuine kanoneineen.

Evankeliumien kertomuksissa ylösnousemuksen sanomaan liittyy kuitenkin laajempi tunneskaala. Magdalan Maria ja se toinen Maria olivat yhtaikaa ”peloissaan ja riemuissaan” palatessaan tyhjältä haudalta (Matt. 28:8). Evankelista Markus sanoo jopa, että he pakenivat haudalta ”järkytyksestä vapisten”. Ja kun Magdalan Maria sitten kohtaa ylösnousseen Jeesuksen, hän kuiskaa vain yhden sanan ”Rabbuuni!” ”Minun Herrani ja Jumalani”, tunnustaa puolestaan Tuomas, joka oli epäillyt toisten kertomusta ylösnousseen Jeesuksen ilmestymisestä. ”Eikö sydämemme hehkunut innosta?” puhelivat Luukas ja Kleopas kohdattuaan ylösnousseen Kristuksen matkalla Emmaukseen. Tiberiaanjärvellä Pietari sanaakaan sanomatta hyppäsi veneestä veteen kiirehtiäkseen rannalla seisovan Kristuksen luo. Sitten seurasi vaitonainen ateria rannalla, sillä ”kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä Jeesukselta: ’Kuka sinä olet’, sillä he tiesivät, että se oli Herra” (Joh. 21:12).

Sanoma Jeesuksen ylösnousemuksesta herätti opetuslapsissa iloa ja riemua, mutta myös hiljaista ihmetystä ja pyhää pelkoa. Oli tapahtunut jotakin, joka ylitti ihmisymmärryksen ja kaikki luonnonlait. He olivat sen todistajia, eivätkä he vielä tienneet, mitä se merkitsisi.

Meidänkin pääsiäisyön räiskyvä ilomme ja ”hengellinen ilotulituksemme” kaipaisi joskus rinnalleen herkempiä sävyjä. Muutama vuosi sitten Lintulan luostarissa toimitetun kokoöisen jumalanpalveluksen päätteeksi eräs kirkkovieraista totesikin, että palvelus oli jopa ”parempi kuin pääsiäisenä”, koska se oli verkkaisempi ja rauhallisempi, rukouksellisempi.

Tänä vuonna pääsiäisyön aamupalveluksen katabasit laulettiin Lintulassa Jaakko Olkinuoran johdolla bysanttilaisin sävelmin. Monien kokemus oli, että ne loivat rukouksellisuutta ja nostivat esille pääsiäisen hengellistä sanomaa.

nunna Ksenia

 

Comments are closed.