Lintulan kirkon 40-vuotisjuhla
26.7.2013
Igumeni Hariton, oman aikamme pyhä
25.10.2013
Lintulan kirkon 40-vuotisjuhla
26.7.2013
Igumeni Hariton, oman aikamme pyhä
25.10.2013
Show all

Kristityn vastaus on rakkaus. Isä Joachim Parrin ajatuksia. osa 2.

Arkkimandriitta Joachim Parr puhuu jatkuvasti rakkaudesta. Hän sanoo:

”Evankeliumi sanoo täysin selvästi, että rakkaus on kaikkien asioiden mitta. Jos teette jotakin ilman rakkautta, sillä ei ole arvoa. Jos kahden veljen välillä on konflikti, johtajan tai hänen edustajansa tulee asettua heidän väliinsä ja osoittaa riitaan ajautuneille Kristuksen rakkautta. Enempää ette voi tehdä, sillä ainoa syy riidan olemassaoloon on rakkauden puute. Riitaa eivät aiheuta mitkään ongelmat eivätkä ideat. Se ei synny siitä, että sinulla tai minulla on kauhea luonne. Se syntyy siitä, ettei minulla ole riittävästi rakkautta sinua kohtaan eikä sinulla minua kohtaan, sillä kumpikaan meistä ei rakasta Herraa. Ainoa ongelma. joka meillä on aina ollut ja on yhä, on rakkauden puute. Muita vaikeuksia ei ole. On vain ainoa tarpeellinen. On vain yksi tie. Ja rakkaus on se tie, jota meidän on kuljettava.”

Toisaalla isä Joachim sanoo:

”Ortodoksikristityllä on vain kaksi mahdollista vastausta mihin tahansa elämässä eteen tulevaan kysymykseen. Ensimmäinen on rajaton rakkaus Jumalaan ja toinen omien syntien katuminen ja parannuksenteko omassa elämässä. Nämä molemmat vastaukset kertovat suhteestanne Jumalaan. Kaikki muut vastaukset, joita saatatte antaa, kuten kiukku, viha, alakuloisuus, ärtymys, tuomitseminen, paha halu, turhamaisuus ja turhanpuhuminen − ne eivät kerro suhteestanne Jumalaan, vaan siitä, millaisia te olette ja millainen on suhteenne ihmisiin. Tämä osoittaa, että olette keskittyneet itseenne ettekä Jumalaan.”

Suorien sanojen lomassa isä Joachim kertoo hauskoin esimerkein, miten voimme kilvoitella rakkauden tiellä:

”Kun opettelette tanssimaan, ensimmäiset askeleet, joita otatte, eivät vielä ole tanssia. Se on vasta alkua, ja tarvitaan paljon harjoittelua, jotta noista liikkeistä syntyisi tanssi. Mutta te harjoittelette ja haluatte oppia tanssimaan. Ja silloin te jossakin mielessä jo tanssittekin. Samoin on silloin, kun yritätte rakastaa jotakuta. Haluatte tehdä hyvää ja teette sitä jollekin, vaikka ette pitäisikään tuosta ihmisestä. Tämä muuttaa teitä.”

”Huolehtikaa siitä, että ilomittarinne näyttää korkeaa ilotasoa. Se tekee niin, jos ette keskustele itsenne ja teissä asuvien himojen, vaan Pyhän Hengen kanssa. Kun tunnette sisimmässämme mielenhämmennystä ja -kuohuntaa, rauhattomuutta ja pelkoa, teidän tulee ymmärtää, että olette väärällä tiellä. Onnettomuus on lähellä, ja olette itse syyllisiä, ei kukaan muu. Silloin pitää pyytää apua Jumalalta. Jos ajatte autoa ja kuulette äkkiä epätavallista ääntä moottorista, tajuatte, ettei kaikki ole kunnossa. Jos olette järkeviä, ajatte huoltoasemalle tai pysäytätte auton. Jos sen sijaan olette tyhmiä, jatkatte ajamista, kunnes joudutte onnettomuuteen. Kun tunnette sisäistä mielenhämmennystä, kun olette kuohuksissa, kiihtyneitä ja ärtyneitä, pysähtykää ennen kuin tapahtuu onnettomuus. Kääntykää Jumalan puoleen ja rauhoittukaa. Palauttakaa rakkaus sydämeenne. Se on yksinkertaista, mutta se on myös hyvin vaikeaa.”

Kääntänyt nunna Ksenia

Comments are closed.